Terug in de tijd…

De geschiedenis van…

De familie Vallentgoed

Bootjesschommel gebouwd door Takkenberg uit Edam.

Bootjesschommel gebouwd door Takkenberg uit Edam.

 

De familie Vallentgoed komt uit Edam in Nederland. Grootvader Louis begon met reizen in 1890 met een Kop van Jut.

In 1899 was een van de oprichters van de kermis vakbond ‘Ons Belang’.

De tweede schommel.

De tweede schommel.

 

In 1896 had hij een bootjesschommel die gebouwd was door Takkenberg in Edam met 3 bootjes. Deze attractie was zo’n succes dat er twee bootjes werden toegevoegd. Een paar jaar later werd er een tweede schommel gebouwd. Beide schommels waren uitgerust met een orgel, een Casperine en een Wellerhaus. Alles werd vervoerd met paard en wagen.

Als de reis te ver werd voor paard en wagen werd de schommels per trein vervoerd. In 1915 nam zoon Hendrik de schommel van zijn vader over.

De familie verhuisde van Edam naar Purmerend in 1920. In de winter namen zij het orgel mee naar de ijsbaan om wat te verdienen als er geen kermisssen waren. Hendrik en zijn vrouw hadden 5 kinderen. Toen de kinderen ouder werden hielpen ze mee op de kermis. 1 zoon en dochter verlieten de kermis en de andere dochter trouwde met Adam van der Veen, ook een exploitant. Hendrik’s zoons Henk en Louis bleven met hun vader op de kermis reizen.

De Kleine Witte Ruth

De Kleine Witte Ruth

 

Tot 1933 werd er van paarden gebruik gemaakt maar toen kochten zij hun eerste gemotoriseerd voertuig, een GMC uit de eerste wereldoorlog. Ze hadden ook een pakwagen en een woonwagen. Het nieuwe orgel, een Ruth , werd ook in een wagen geplaatst. Dit orgel , heet “De Kleine Witte Ruth’, en is nog steeds in het bezit van de familie Vallentgoed.

Spin van Kobus van Dam

Spin van Kobus van Dam

 

In 1952 namen Henk and Louis de schommel van hun vader over. In 1959 kochten ze een Chair ‘O’ plane met 12 stoeltjes van Siem Ooms uit Venhuizen. In 1973 werd de schommel verkocht aan speeltuin Lynneaushof bij Lisse. Henk en Louis kochten een spin van Kobus van Dam.

In 1971 kocht Louis een paratrooper.

In 1971 kocht Louis een paratrooper.

 

Henk was erg bedroefd toen zijn broer overleed maar bleef op de kermis reizen met de zoon van zijn broer die ook Louis heet. In 1971 kocht Louis een paratrooper. Henk stopte met reizen maar hielp zo nu en dan met het opbouwen en afbreken.

Twister

Twister

 

Na de Paratrooper reisden ze met een Twister. De spin is verkocht aan Laan uit Venhuizen en deze reist er nog steeds mee door Nederland. In 1988 werd de twister verkocht.

De Hulp Polyp.

De Hulk is de eerste polyp met 6 armen, overgenomen van de Firma Boesveld.

 

In 1989 koopt Louis een Polyp. Het is de eerste polyp met 6 armen, de Hulk genaamd die daarvoor in het bezit was van de Firma Boesveld en een pretpark in Engeland, Rotunda Amusments. Voordat Louis met deze polyp de Nederlandse kermis opgaat worden er een heleboel veranderingen aan aangebracht.

Een tweede polyp werd in 1993 gekocht.

Een tweede polyp werd in 1993 gekocht.

 

Louis reist op de kermis met zijn vrouw Rachel en hun zonen Louis en Jan. Een tweede polyp werd in 1993 gekocht. De oudste zoon Louis en zijn moeder gaan met deze polyp de kermissen af en na een jaar reist Louis alleen met de polyp. In augustus 1997 koopt Louis de Polyp van zijn vader en is dan een zelfstandige exploitant.

 

In de winter van 1994 werd de eerste polyp verkocht en Louis, Rachel en Jan reizen de kermissen af met een reuzenrad. Dit reuzenrad werd gebouwd door Nauta-Bussink in 1989. Ze reizen in Holland, Belgie and Duitsland. In 1999 trouwt Jan met Antoinette Wegkamp en in 2001 wordt hun zoon Louis geboren. Ruim 3 jaar verblijven ze in Azië om in 2005 weer in Nederland te reizen. In september 2005 wordt hun tweede zoon Jan geboren.

De geschiedenis van…

Het reuzenrad

In de zomer van 1988 begint Nauta-Bussink aan de bouw van een reuzenrad. De naam van dit rad is Europarad . Het reuzenrad werd afgeleverd op 5 april 1989 met serie nummer 8.334.9.

Blauw en geel werden als hoofdkleuren gekozen en de eerste eigenaar was F.Ropers uit Apeldoorn.

De eerste kermis voor het Europarad is de Koninginne kermis op het Lange Voorhout in Den Haag.

Na twee jaar werd er een luifel gebouwd en werd de originele verlichting, een oranje zon in het midden met zonnestralen op de spaken, vervangen door de verlichting zoals die tot op heden is.

Dubai, 2000

Dubai, 2000

In de winter van ’94/’95 werd het rad verkocht aan v.o.f. Vallentgoed, en een jaar later werd het rad volledig opgeknapt en door de duitse T.U.V.(Technischer Uberwachungs Verein) getest en goedgekeurd.

Het reuzenrad reist daarna niet alleen door Nederland maar bezocht ook kermissen in belgie, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Daar volgde een ontmoeting met een in de UK opererende internationale kermis organisator en werd besloten om met het reuzenrad naar de Verenigde Arabische Emiraten te gaan om daar het wereldberoemde Dubai Shopping Festival te bezoeken.

Terug in Nederland reisde het reuzenrad weer een seisoen door europa om het volgende jaar weer terug naar Dubai en aansluitend naar Abu Dhabi te gaan.

Hong Kong

Hong Kong

Na daarna een half seizoen in Nederland te hebben gereisd werd hat reuzenrad naar de UK verscheept om daar de rest van het seizoen te reizen. In de herfst vertrok het reuzenrad vanuit South Hampton naar Hong Kong om daar aan Winter en Spring Carnival te bezoeken.

Singapore, 2002

Singapore, 2002

Daarna werden er drie kermissen in Singapore gedaan om daarna weer terug tekeren naar Hong Kong. Toen volgde een World Carnival kermis in Shanghai en daarna ging het reuzenrad voor de derde keer naar Hong Kong.

In het vroege voorjaar van 2005 werd een kermis in Casablanca bezocht en daarna reist het reuzenrad weer op de Nederlandse kermissen.

Na het seizoen van 2005 vertrekt het reuzenrad naar Engeland om tijdens de feestdagen in Plymouth zijn rondjes te draaien.

In 2006 worden de Nederlandse kermissen weer bezocht en ook een Belgische en Duitse kermis worden aan gedaan. In het Belgische Brugge worden televisieopnamen voor de serie Wittekerke gemaakt alwaar het reuzenrad een grote rol in heeft. In November wordt het reuzenrad naar China verscheept om in de winterperiode deel uit te maken van Universal Carnival.

Op Koninginnedag 2007 arriveert het reuzenrad in de haven van Rotterdam, om dan opgebouwd te worden op de kermis Fun Future op het parkeerterrein van de Floriade in de Haarlemmermer. Hierna zal het reuzenrad het verdere seizoen diverse kermisen in Nederland bezoeken.

Na het seizoen gaat het reuzenrad naar Oss om daar tijdens ‘Winterland Oss’ zijn rondjes te draaien. Het seizoen van 2008 wordt in Nederland doorgebracht met uitstapjes naar Duisburg in Duitsland en Leuven in België.

Na het seizoen van 2008 wordt de winter wederom doorgebracht in Oss voor de tweede editie van ‘Winterland Oss’.

Winterland Maastricht

Winterland Maastricht

Het seizoen van 2009 verschilt niet veel met het seizoen 2008, alleen wordt deze maal de winter doorgebracht op een kerst evenement in Lelystad.

Het seizoen van 2010 wordt in Nederland doorgebracht en in de winter draait het reuzenrad zijn rondjes op ‘Magisch Maastricht’.

In het voorjaar van 2011 Is het reuzenrad in Bangkok, Thailand tijdens de Super Giant Asia Tour 2011.

Op dit moment is het reuzenrad weer terug op de Nederlandse kermissen.

 

Het reuzenrad in Hong Kong

Het Europa Rad onder het derde vuurwerk van links: